maandag 3 december 2012

Noppige Nick en Razende Ralf

Menig fervent mountainbiker zal op den duur voor de keuze komen te staan; "Met welke banden ga ik op mijn ruige ros rijden?"
Dat laatste stukje zin allitereert niet alleen prachtig, het is ook meteen een bruggetje met 's werelds meest bekende allitererende banden fabrikant.

Want welke mountainbiker kent ze niet, de Furieuze Freddies, Vieze Dan's , Slimme Sam's en Snelle Robbies.
Eenmaal vertaald dan "flow-t" de boel natuurlijk niet, je moet de 'swung' er wel inhouden natuurlijk, dus voor de lezende leek; Furious Fred, Dirty Dan, Smart Sam en Rapid Rob, zo dat allitereert wel.
We hebben het hier natuurlijk over de banden van Schwalbe, Duitsland, zij maken naast goede banden ook mooie banden namen zoals de Nobby Nic en de Racing Ralph, om maar meteen de meest bekende en beproefde combinatie te noemen.

RaRa 2.10 Achter en NoNi 2.10 voor


Vele mensen, inclusief mijzelf rijden op de zojuist genoemde combinatie van Schwalbe, waarbij de RaRa achter ligt en de NoNi voor.
Of het dan zo is dat wanneer de massa ergens voor kiest het dan ook het beste is, dat is natuurlijk niet zo, ik zeg daar altijd 2 dingen over:

1. Rij met de combinatie die én bij je persoon past (door eerdere ervaringen bv) én die geschikt is voor wat jij met de fiets gaat doen, bv XC of Dirt.
2. Als je geen ervaring hebt met andere banden, dan kan je er ook geen mening over hebben.

En dat laatste heb ik ook niet, ik denk dat, naast Schwalbe, een aantal fabrikanten heel erg goede banden maken en dat ze wellicht minstens net zo goed of beter kunnen zijn, echter...
Ik heb al mijn wedstrijden gereden op een Schwalbe combi en nog nooit problemen gehad en in al die tijd, slechts één keer lek gereden.

Er zijn gelukkig wel meetbare banden feiten namelijk die van de:

- Grip
- Rolweerstand
- Compound

Grip
Op een modderig parcours is het vooral van belang grip te hebben op de ondergrond.
Bij je voorwiel om bestuurbaar te blijven en bij je achterwiel om niet door te slippen.
Om goed grip te houden moet je speciale modderbanden monteren.
Modderbanden hebben hoge noppen in de vorm van afgeknotte piramides en staan erg ruim uit elkaar. Hierdoor valt de modder er gemakkelijk weer tussenuit. Zelfreinigend heet dat in vaktermen.

Rolweerstand
Over het algemeen geldt, hoe smaller en harder de band en hoe minder profiel, hoe lager de rolweerstand.

Compound
De wangen van mountainbike banden staan vol met termen die verwijzen
naar de opbouw van de band en de gebruikte rubbermengsels.
Voor dit laatste wordt de term compound gebruikt.

Banddikte/Diameter
Dit is met name afhankelijk van je eigen keuze, wil je meer grip, kies je voor een dikkere diameter, wil je snelheid, dan kies je voor minder rolweerstand, dus kleinere diameter.
In een allround setting kan je het beste kiezen voor banden die rond de 2.15 en 2.25 mm diameter liggen, let wel! uw gewicht speelt ook mee in de keuze, een band van bv 2.10 kan een gewicht aan van max 100 kg.

Over de rolweerstand en de grip, als de noppen midden op het loopspoor van de band kort op elkaar staan is de rolweerstand lager, aan de zijkant staan de noppen ruimer om in de bochten meer grip te hebben.

Tel de "Ballon banden"



Wanneer je geen wedstrijden rijdt én of weinig ervaringen hebt met de bandenkeuze en het effect daarvan, kan je het beste kiezen voor een allround combinatie, voldoende grip icm zo weinig mogelijk rolweerstand én natuurlijk een goede lekweerstand, tis tenslotte crisis :P.
In Nederland zijn de meeste parkoersen gevarieerd daarom is het goed om voor allround banden te kiezen, daar zijn dan vele keuze mogelijkheden in en om u op weg te helpen zijn hier een paar tips van beproefd betere banden, die je zowel op je voor en achter wiel, of beide kan plaatsen:

Continental Mountain King
Maxxis Ardent
Vredestein Black Panther Extreme
Schwalbe Nobby Nic

Ik kan alleen oordelen over Schwalbe, dit door mijn ervaringen met meerdere bandentypes en breedtes in verschillende wedstrijd disciplines.

Zo vind ik de Smart Sam, Rocket Ron en Racing Ralf, perfecte achterbanden voor allround gebruik
Voor het voorwiel kies ik voor meer grip en bestuurbaarheid eigenlijk altijd voor de Nobby Nic.
De Furious Fred is de snelste MTB band, deze heeft op het middenloopvlak een ruwe huid (lage rolweerstand) en aan de zijkanten noppen, echter alleen geschikt voor droog terrein want deze heeft een beperkte grip. 

Op ruw terrein pomp je de banden wat steviger op, een kei of een boomwortel mag geen stootlek opleveren, zijn er veel zandstroken dan een iets lagere bandenspanning.
De Furious Fred is de snelste MTB band. Deze heeft op het middenloopvlak een ruwe huid (lage rolweerstand) en aan de zijkanten noppen. Deze is echter alleen geschikt voor droog terrein want deze heeft een beperkte grip.

Wil je na dit alles mijn persoonlijke advies:

Berijder: Lucas Mierzwinsky
Lengte: 1.64m
Gewicht: 58 kg
Sterk: Acceleratie, explosief rijden
Zwak: Enduro en lange tempo's
Favoriet: Snelle, korte (tot 10 km) single trails met veel klim, spring en drop momenten.

Wedstrijden X-Athlon: Racing Ralph 2.25 en Nobby Nick 2.25 (winter seizoen)
Westrijden Cross Duathlon: Rocket Ron 1.85 en Rocket Ron 1.85 (zomer seizoen, droog weer)
Wedstrijden Beach Duathlon: Big Apple 2.35  en Big Apple  2.35 (strand)
Allround: Racing Ralph 2.10 en Nobby Nic 2.10 (hele jaar door)


Grip gaat hier duidelijk voor Rolweerstand! (Cerberus X-Athlon Groesbeek)









Geen opmerkingen:

Een reactie posten